Direct bij eigenaar huisje huren, zonder extra kosten

Direct bij eigenaar huisje huren, zonder extra kosten

Websites als Airbnb en het Nederlandse Micazu schudden reisbranche op met marktplaatsen voor vakantiehuizen.

Bron: De Twentsche Courant Tubantia - Jelte Posthumus

Of het nu om een boor, een vakantiehuis of een taxirit gaat: steeds meer particulieren doen onderling zaken, in plaats van met bedrijven. Micazu, een puur Nederlandse online marktplaats waar vakantiegangers huizen direct bij eigenaren boeken, groeit dan ook als kool. „Want waarom zou je nog bemiddelingskosten betalen, als je eenvoudig direct bij de particuliere eigenaar kunt boeken?”, zegt manager Jens van den Broek (37).

Net als de website Airbnb, wereldwijd inmiddels een geduchte concurrent van hotels, schudt het in 2010 opgerichte Micazu de traditionele reismarkt flink op. Het aantal boekingen groeit razendsnel. Duizenden eigenaren bieden er hun huis aan, zonder tv- commercials en billboardacties. Op het kantoor in Delft werken slechts zes mensen. Vanuit het familiebedrijf Dirk van den Broek, van onder meer de Dirk-supermarkten en -slijterijen, kreeg Van den Broek namelijk mee: ‘eerst geld verdienen, dan pas grote investeringen doen.’

"Door traditionele verhuurbedrijven te passeren, zijn klanten vaak veel goedkoper uit.” Jens van den Broek

Waarom is jullie online marktplaats alleen voor Nederlanders bedoeld?
„Nederlanders hebben overal ter wereld vakantiehuizen. Via onze site kun je zo terecht in onder meer Spanje, Frankrijk en Italië. In je eigen taal een huurwoning regelen en tips vragen over de omgeving is niet alleen handig; je kunt ook gemakkelijker nagaan met wie je te maken hebt. Het is dus betrouwbaar en vertrouwd.”

Is dat de belangrijkste oorzaak achter jullie succes?
„Dat denk ik wel. Maar door de ‘tussenhandel’, de traditionele verhuurorganisaties, te passeren, is het ook mogelijk veel goedkoper uit te zijn, vaak wel 0 tot 30 procent. Al bepalen de eigenaren zelf hun huurprijs.”

Waar verdienen jullie dan je geld mee?
„Voor een advertentie op onze website betalen eigenaren een vast bedrag per jaar of een percentage over de huursom. Inmiddels zijn het er zo’n 5.750, maandelijks komen er op dit moment zo’n 150 bij. Voor dat geld krijgen ze van ons ook advies over hoe ze hun woning aantrekkelijk maar realistisch kunnen aanprijzen, inclusief tips voor huurders over waar zij zelf hun boodschappen halen, waar hun favoriete restaurant zit, enzovoort. De kracht van het concept is volgens mij daarom ook: ‘live like a local’, net als bij Airbnb.”

Wat bedoelt u daarmee?
„Steeds meer mensen vinden het veel leuker om direct met andere particulieren zaken te doen. Via Airbnb boeken mensen onder meer appartementen van anderen, die bijvoorbeeld zelf een weekend weg zijn, in plaats van een hotelkamer. Je voelt je zo veel minder een toerist.”

Is het ook een voorbeeld van de nieuwe ‘deeleconomie’?
„Je bezit delen met anderen en daar nog wat mee verdienen ook, is inderdaad een trend. Je hebt nu zelfs websites die jou in contact brengen met iemand in de buurt die eten over heeft, of van wie je een boor kunt lenen. Een ander voorbeeld is Uber, dat brengt mensen die een taxirit zoeken via een app in contact met particulieren die iets bijverdienen als chauffeur. Dankzij dit soort initiatieven kunnen mensen, zoals ook de eigenaren van ‘onze’ huizen, niet alleen geld verdienen of juist besparen. Ze komen ook nog eens in contact met andere mensen. Dat is vaak veel leuker zakendoen dan met bedrijven.”

Waar staan al die tweede huizen van Nederlanders, op basis van jullie gegevens?
„Buiten Nederland bevinden de meeste zich aan de Spaanse kusten, in andere gebieden rond de Middellandse Zee en onder meer op Curaçao en in Suriname. Maar er staan zelfs huizen in Costa Rica, de Verenigde Staten en op Bali. Onze site bevat inmiddels al huizen in 55 verschillende landen.”

Jens van den Broek

Jens van den Broek

Tel: +31(0)15 213 39 53
E-mail: jens@micazu.com


Deel dit bericht via

Micazu valt huurmarkt vakantiehuizen aan

Micazu valt huurmarkt vakantiehuizen aan

Huizensite Micazu.nl zet de aanval in op de steeds ondoorzichtiger wordende verhuurmarkt voor vakantiehuizen. De site met een aanbod...

Vakantiegangers mijden Schiphol en massa

Vakantiegangers mijden Schiphol en massa

Afgeschrikt door de grote drukte op Schiphol en de angst voor aanslagen in Europa richten vakantiegangers die nog geen vakantie geboekt...

Ruim 40.000 Nederlanders in een huis van andere Nederlander

Ruim 40.000 Nederlanders in een huis van andere Nederlander

De vakantie doorbrengen in een vakantiehuis van een landgenoot wordt steeds populairder. Uit cijfers van Micazu blijkt dat in juni, juli, augustus en...